Garancija kvaliteta
Balon za fudbal

Zvezda, Ada Ciganlija br. 5
Balon za fudbal
mob: 063/203-128

Javi prijatelju
Email novosti
Početna strana > Zanimljivosti > Foam Roler - Zašto,Kada i kako ga koristiti (video)

Foam Roler - Zašto,Kada i kako ga koristiti (video)

Vrste foam rollera

Svaki foam roller ima svoj način delovanja na mišiće, pa je važno da kod izbora foam rollera za sebe možete izabrati onaj koji vama odgovara.

1. Standardni foam roller

Foam roller

Izrađen je od posebnog sundjera i može biti različitih boja (plava, bela i crna boja).Na primer plavi je najmekši roller ovog tipa i izaziva najslabiju kompresiju na mišiće. Služi za masažu mišića, ali je vrlo dobar kao nestabilna podloga za razvoj core-a. Ako ste novi u korištenju foam rollera možda je najbolje početi s plavim ili belim. Ako se bavite rekreativno sportom bilo bi bolje da uzmete Grid roller. Negativno kod standardnog rollera je što s vremenom gubi oblik i čvrstoću.

2. Grid roller

Grid roller

Za razliku od standardnog rollera ova vrsta ne gubi oblik i funkcionalnost tokom vremena. Napravljen je tako da njegova glatka površina oponaša ručnu masažu dlanovima dok izbočeni delovi daju osećaj masaže prstima. Zbog toga ima učinak na bolju cirkulaciju i oksigenaciju krvi, čime krv i hranjive supstance dolaze do bolnih i oštećenih mjesta na mišiću.

3. Rumble roller

Rumble roller

Ponekad se kaže da su njegove kvrge tvrđe od mišića, ali mekše od kosti. Ako ste sportista ili malo napredniji rekreativac ova vrsta rollera trebala bi biti vaš izbor. Ovaj roller služi za duboku masažu mišića.

Kada koristiti roller

Kako i koliko bi se trebao koristiti zavisi od rezultata  koje želite postići, međutim što ga više koristite više koristi ćete imati.

Na početku treninga

Nakon zagrevanja može se dodatno zagrejati problematična muskulatura da bi dobili bolju cirkulaciju i popustili eventualnu tenziju. Mnoga istraživanja pokazuju da istezanje pre treninga može usporiti rast mišića, što kod foam rollera izgleda nije slučaj. Istraživanje iz časopisa Journal of Strength & Conditioning Research je pokazalo da rolanje 60 sekundi, odmor od 30 sekundi i ponavljanje rolanja 60 sekundi daje najbolje rezultate za postizanje punog opsega pokreta a da negativno ne utiče na neuromuskularni performans.

U toku treninga

Koristiti kao nestabilnu podlogu kombinovajućii pokret koji će delovati na mišić koji je zategnut.

Na kraju treninga

Kada želite da poradite na mobilnosti određene mišićne grupe koju ste dodatno opteretili na treningu, želite da je preventivno istegnete da ne bi došlo do upale i sl.

Kao tretman žarišnih tačaka

Tada se morate rolati izuzetno sporo i kada naiđete na tačku na kojoj pritisak izaziva širenje bola u određeni deo mišića morate se zadržati 20 sekundi.

Najveća dobrobit foam rollera tipa Grid roller i Rumble roller je opuštanje zategnute i bolne muskulature i rešavanje bola i napetosti u mišićima. Važno je opustiti žarišne tačke ne samo jer one skraćuju mišić i uzrokuju bol nego vode i prema slabosti mišića.

Trigger tačke takođe mogu izazvati i referentnu bol, tako da vas nužno ne mora boleti žarište. Na primer ako vam je zategnut duboki mišić zadnjice (piriformis) ne osjećate bol u zadnjici nego u nozi ili čak u stopalu. Istezanje je dobra prevencija od povreda, bola i zategnutih mišića, ali ne daje potpuni rezultat u rešavanju žarišnih točaka.

U slučaju da postoji na mišiću žarišna točka i pokušava se riješiti istezanjem ono neće obuhvatiti i istegnuti žarišno mjesto nego zdravu muskulaturu. Pa takvo istezanje može uzrokovati više štete na zdravom tkivu nego dati neki rezultat.

Za opuštanje trigger tačke potrebno je pritisnuti na mesto boli i držati 30 – ak sekundi, te pomerati prst u svim smerovima oko točke. Ako ste osetili bol, trnjenje ili nešto slično na nekom drugom delu tela dobra vest je da ste pronašli izvor problema. Zbog građe foam rollera možete lakše naći mjesto boli i izvesti navedeni postupak.