Magazin
06.05.2019.

Kako odabrati kopačke?

ODABIR KOPAČKI PO POZICIJAMA

Golmanima su prvenstveno potrebne kopačke koji omogućavaju veće trenje, sigurnost i stabilnost na terenu, samim tim i mogućnost da se kreću veoma brzo i sa lakoćom. 

Odbrambeni igrač - potrebne su im kopačke koje omogućavaju visok nivo zaštite i lako dodavanje lopte. 

Krilni igrači - njima su potrebne kopačke koje omogućavaju bolje ubrzanje i lakšu promenu smera kretanja.

Napadači - potrebne su im ultra lagane kopačke jer su veoma brzi, a takođe im je potrebno da veoma često i brzo menjaju smer kretanja.

 

ODABIR KOPAČKI NA OSNOVU PODLOGE 

FG kopačke - su kopačke koje su kreirane da se u njima igra na prirodnoj travi, kada su dobri vremenski uslovi - podloga pokrivena prirodnom travom i ona koja je retko vlažna. 

SG kopačke - su kopačke koje su kreirane da se u njima igra na mekšoj podlozi, uglavnom kada su vremenski uslovi malo lošiji, odnosno kada češće pada kiša. To su kopačke sa zamenljivim kramponima. 

AG kopačke - su kopačke namenjene za igru na veštačkoj podlozi. Nisu preporučljive za igru na prirodnoj travi.

FG/MG kopačke - su kopačke namenjene za korišćenje na prirodnoj i veštačkoj travi. 

Šta ako su velike, šta ako su male?

Ako postoji veći prazan prostor izmedju pete i kraja ležišta u kom se ona nalazi – kopačke su velike i to nije dobro. Ukoliko nema uopšte prostora izmedju pete i kraja njenog ležišta, kopačke su male, počeće da žuljaju i to opet nije dobro.
Da bi vam kopačke bile taman, prostora treba ipak malo da postoji i to tek toliko da bi izmedju vaše pete i zida ležišta mogao stati prst od bebe.

Lakše kopačke – manja pouzdanost

Kompanije se uglavnom takmiče koja će napraviti lakše kopačke jer je to jedna veoma bitna stavka prilikom izbora, kao što smo već rekli – igrač je brži u njima. Medjutim, laka kopačka znači i to da je za nju utrošeno i malo materijala(proizvode se uglavnom od tankog materijala), te i samo možete doći do zaključka da su one manje pouzdane – ne traju dugo. Mnogo ranije, kopačke su trajale i po 2 sezone. Danas je to sve redji slučaj.

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

09.
Nov.
2023.
Magazin
Sport je mnogo više od igre - to je način na koji se izgrađuju karakter i timski duh, posebno kod dece.
04.
Aug.
2023.
Magazin
Golmanska pozicija u fudbalu je jedna od najzahtevnijih i zahteva specifičnu opremu koja će zadovoljiti zahteve igre. Imajući to na umu, predstavljamo vam ...
27.
Jul.
2023.
Magazin
Zakoračite u novu sezonu 2023/24. uz potpuno novu kolekciju Adidas golmanskih rukavica i kopački. BIĆE LUDO!