Magazin
21.03.2019.

Informacije o loptama za fudbal

Tipovi lopti

Match lopte

Match lopte su napravljene od materijala visokog kvaliteta.

Moraju ispunjavati zahteve lige, po pitanju tezine, velicine i oblika.

 

Trening lopte

Napravljene su za upotrebu na raznim terenima.

Nizeg su kvaliteta za razliku od Match lopti. Namenjene su za trening ili za neobaveznu igru.

Neke od ovih lopti imaju spoljasnji sloj od PVC-a za dodatni otpor na habanje i dugotrajnost

 

Lopte za salu

Iste velicine kao i lopte za fudbal 4 i 5. Sa cupavim spoljasnjim materijalom nalik na teniske loptice.

Ove lopte se lako habaju na hrapavim terenima, pa ih treba iskljucivo koristiti na glatkim podlogama.

 

Lopte za Futsal

Ove lopte su manje velicine u odnosu na standardne Fifa lopta.

Velicina ovih lopti je 4

Najcesce imaju unutrasnji sloj od lateksa ili butila koji je spolja obmotan slojevima pene radi manjeg odskakanja lopte od podloge.

 

Mini lopta

Napravljene za mladje uzraste.

Lopte nizeg kvaliteta i izdrzljivosti.

 

Sastav lopte

  • Spoljasnji sloj - koji je u kontaktu sa terenom pravi se od raznih materijala. Materijal zavisi od terena na kom se igra. Obicno se koriste materijali (PVC, PU, gume)
  • Sinteticka koza najcesce spada u skuplje zbog visokog kvaliteta. Pruza dobru kontrolu i koriste se na takmicenjima. Najbolje su za igru, ali se vise habaju za razliku od drugih. 
  • lopte od poliuretana su nesto grubljeg materijala od sinteticke koze ali dovoljno mekan za visok kvalitet lopte kao i same igre
  • PVC je najizdrzljiviji materijal od navedenih. Otporan je na habanje, ali nesto kruci od koze i poliuretana. Idealan za podloge kao sto je beton. 

 

Pritisak lopte

Često proveravanje pritiska vazduha u lopti je neophodno kako bi lopta pružila najbolji kvalitet igre. Lopta ne sme biti ni previše, ni premalo naduvana. Mekana lopta neće dobro odskakati, dok će tvrda lopta odskakati previše i može doći do povrede igrača u igri sa tvrdom loptom. Često lopte imaju pored ventila odštampane preporučene vrednosti pritiska. Lopte za fudbal se duvaju na pritisak od 6 do 16 psi odnosno od 0.4 do 1.1 bari. Najčešće svaki proizvođač obeleži preporučeni pritisak kod ventila lopte. Ukoliko nije naznačen preporučeni pritisak lopte, naduvajte na loptu na 0.6 do 0.7 bari.

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

06.
Jun.
2024.
Magazin
Pridružite se zajednici i verujte rukavicama koje su dizajnirane od strane golmana za golmane. Osetite Čistu Performansu i budite spremni da zgrabite pobedu ...
28.
May.
2024.
Magazin
Sa ponosom možemo da podelimo sa vama značajan razvoj brenda Baden, koji će postati novi zvanični partner lopti EasyCredit Basketball Bundeslige.
23.
May.
2024.
Magazin
Biti golman je izazov, posebno na početku karijere, bez obzira na to da li ste mladi ili stari. Ova uloga u timu zahteva jedinstveni trening i posebnu opremu...